Značky

, , , ,

Veľa ľudí to fláka. Ja nie! Aspoň čo sa surovín týka. Neušetríte, keď naozajstný plnotučný krémový tvaroh nahradíte nejakou “zmesou tukov” v “nejakej” tváriaco sa mliečnej nátierke. Je x receptov, ako akože aj”lacno” vyrobiť tento skvelý dezert. Nie lacno, ale nechutne. Viem, že mascarpone si nemôže dovoliť každý, no aspoň by sme mali rozmýšľať, čím to môžeme hodnotne nahradiť. Pre mňa je najbližší krémový plnotučný tvaroh. Žiadne tie odtučnené biele hmoty. Veď si máme vychutnávať naozajstné pochúťky a nie sa tváriť, že aj z “nátierkového masla” sme vyčarovali úžasný dezert. Ten kto je schopný takto zhrešiť, asi nikdy nejedol pravé tiramisu, a asi nevie, ako má chutiť. A keby ste nemali AMARETTO, tak skúste RUM :)

Ideme na to. Image

TIRAMISU – veľké – približne 14 porcií

4 čerstvé žltka
3 lyžíc trstinového cukru
1 kg kremového plnotučného tvarohu alebo mascarpone
2 šľahačkové smotany 33%
5 lyžíc vanilkového domáceho cukru – alebo 2 balenia vanilkového cukru z obchodu
1 lyžica mandľového extraktu  http://www.marks-and-spencer.sk/

3 šálky silnej precedenej kávy – u nás mletá Etiópska silná, alebo Lavazza
4 lyžice mandľového likéru Amaretto http://cs.wikipedia.org/wiki/Amaretto + 2 lyžice cukru
piškóty dlhé podlhovasté “Ladyfingers” alebo v taliančine “savoiardi ” skoro 2 balenia,  kúpite v Bille, Kauflande aj Lidli   http://en.wikipedia.org/wiki/Ladyfinger_(biscuit)

kakaový prášok

Postup:

  1. Pripravte silnú kávu. Rozpustite v nej cukor, prilejte amaretto a nechajte vychladnúť.
  2. Krém – vyšľahajte žĺtka, keď sú pekne vyšľahané pridajte cukor, postupne tvaroh, nakoniec mandľový extrakt.
  3. V ďaľšej miske vyšľahajte smotany na šľahačku.
  4. Šľahačku zľahka primiešajte do tvarohovej masy a jemnými pohybmi premiešajte, aby sa masa pekne spojila. Mala by byť pekne nadýchaná a vláčna. Cukru toľko, podľa toho, ako máte radi sladké.

Ako poskladať tiramisu? Takto.

Piškóty namáčame jedno stranou na 2 sekundy do vychladnutej zmesi kávy a amaretta. Na dno väčšej akejkoľvek misy poukladáme prvú vrstvu piškót.

Na piškóty navrstvite krém a takto opakujte ešte dva krát, alebo podlľa toho, ako Vám to vychádza.

…a ešte ďaľšiu vrstvu piškót a krému, a potom zas piškótky a poslednú vrstvu krému. Potom už len kakavko.

Hotovo. Už len necháme dobre vychladiť a papáme.

Receptov na tiramisu je veľmi veľa, a keďže si nemôžem dovoliť pri takom množstve krému zruinovať rodinný rozpočet :D preto ten tvaroh. Chutí aj nám a aj tým, ktorí ho už jedli.  Je chuťou najbližší k receptu, v ktorom použijete pravé mascarpone.

Reklamy